Almenü

Mellkisebbítés (reductio)

A mell ideális nagyságát a mellkas nagysága, testmagasság, testarányok, hónalji zsírszövet vastagsága határozza meg. Az ideálistól nagyobb mellek nem csak esztétikailag problémásak, de egyéb panaszokat is okozhatnak, mint a hát- és derékfájás, illetve higiéniás gondok. 

Ilyen esetekben javasolt eljárás a mellkisebbítés, mely során az emlő állományának jelentős részét (20-60 %) távolítjuk el, miközben kisebb méretű, szimmetrikus emlőket hozzunk létre. Mint minden emlőműtétet, így itt is pontos műtét előtti tervezés történik. Az eltávolított emlőállományt minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük!

  • mellplaszika

A mellkisebbítés éppen úgy, mint a mellfelvarrás látható hegekkel jár, bár fél évvel a műtét után a hegek halványodnak. A mellkisebbítésnél hagyományosan fordított "T" metszést alkalmazunk. A műtéti technika kiválasztásánál fontos a bimbóudvar vitalitásának, illetve érző képességének megőrzése. A műtéti tervezésnél fontos, hogy az emlők szimmetrikusak legyenek, a bimbók alakja, nagysága, magassága, középvonalhoz viszonyított helyzete azonos legyen (korábban is aszimmetrikus emlőknél "közel azonos").

Mellkisebbítés után

A mellkisebbítő műtét után is speciális melltartó viselése szükséges. A műtét utáni 6. hónapban látható a végeredmény, azonban ezek után is javasolt a melltartó viselése a hosszútávú eredmény megőrzése érdekében.
A mellkisebbítés eredményét későbbi súlyingadozások befolyásolják! Mellkisebbítés után terhesség vállalható, viszont a szoptatás lehetősége kétséges!