Almenü

Gynecomastia

Egy férfi felsőtest szimbóluma a látható széles mellizom, azonban sok férfi küzd általában túlsúly okozta nagyobb, nőies jellegű emlőformával. Ez az elváltozás a férfiakat nagyon zavarja, kényelmetlenül, kellemetlenül érzik magukat még egy ing vagy póló viselése közben is.

Az ilyen típusú mellek kialakulása férfiak esetében legtöbbször hormonális eredetű (ösztrogén), de kialakulását előidézheti néhány szteroid vagy táplálékkiegészítő is!

  • gynecomastia

Modern gynecomastia

A modern gynecomastia során nem csak a férfi mell mirigyállományát távolítjuk el, hanem a környező zsírszövetet is kisebbítjük, így lesz egyenletes a mell.

Ha csak zsírleszívást alkalmazunk, akkor az egyben a mirigyállomány roncsolását is jelenti. Ez az eljárás azért veszélyes, mert a férfi mirigyállományban kialakuló daganat a legagresszívabb daganatok közé sorolható. Azzal, hogy a mirigyállományt "háborgatjuk", helyben hagyjuk, esélyt adunk a kórkép kiújulására.

Ha csak a mirigyállományt távolítjuk el, akkor az emlőn "besüppedést" hagyunk a bent maradó zsírszövet miatt. Fontos, hogy a műtéti heg az areola mentén "fusson", mivel a férfi mellkason metszések hajlamosak kóros hegesedés (hypertrophiás heg) kialakulására!

Gynecomastia után

A gynecomastia műtétje után a páciensek egy része bimbóérzékenységet vagy -érzéketlenséget tapasztal, amely csupán átmeneti tünet. A műtét után a legjobb eredmény érdekében a páciensnek speciális kompressziós mellényt kell viselnie 6 hétig! Fizikai munka, sport ezután kezdhető.