Hasplasztika

A hasplasztika magában foglalja az összes olyan műtéti beavatkozást, amely során a hasfal rétegein végzünk különböző operációkat. 

Hasplasztikára általában  terhességet követően visszamaradt hasi bőrfelesleg, illetve nagyfokú fogyást követően nem visszahúzódott bőrfelesleg miatt jelentkeznek a páciensek. 

A műtét során a bőr- és zsírfelesleg eltávolítása történik rejtett metszéseken keresztül, gyakran zsírszívással kiegészítve. Műtét során a hasfal izomzatát érintő rendelleneségeket is korrigáljuk (rectus diastasis, hasfali sérv, korábbi műtéti heg).

Előfordul, hogy csak a köldök változása, megereszkedése miatt érzi szükségét a páciens a plasztikai beavatkozásnak. Ilyen esetekben a köldök esztétikai javítása egy köldökgyűrűben ejtett heggel megoldható.

  • hasplasztika - hasjelölés

Mi a "kötényhas"?

Extrém esetekben a hason annyira megnyúlik a bőr, hogy a hasfal kötényszerű lógása következik be (redőbe emelhető), mely során a bőrfelületek összeérnek. Ez az ún. "kötényhas". Az ilyenkor összeérő bőrfelületek között felléphet váladék képződés, kontakt dematitis (irritált bőrfelület).  Ezen a területen gyakran alakul ki gombás eredetű gyulladás, mely folyamatos panaszt okoz a páciensnek.

Hasplasztika ("tummy tuck") típusai

Teljes hasplasztika alatt azt értjük, hogy a has megereszkedése nagyobb, és érinti a köldök feletti területeket, ilyenkor úgynevezett "köldökáthelyezéses" hasplasztikát végzünk. A felesleges bőrzsírszigetet az előzetes rajznak megfelelően eltávolítjuk. Ezzel egyidőben a hasfali izomzat szétválásának korrekciója (rectus diastasis) - a derék keskenyítése érdekében -  is szükséges a legoptimálisabb eredmény elérése érdekében. A jól megtervezett és kivitelezett hasplasztikai műtét után a fehérnemű takarásában alakítjuk ki a hegvonalat!

Hasplasztika után

A műtét után kompressziós ruhát kell hordani 6 hétig, fizikai kímélet javasolt, a pácienst a műtét utáni napon mobilizáljuk. A páciensek trombózis profilaxisban (véralvadásgátló) részesülnek! 

A pácienseknek a dohányzást szigorúan fel kell függeszteni a műtét körüli időszakban (előtte-utánna 4 hét) a szövődmények elkerülése, és a jobb sebgyógyulás érdekében! (A dohányzás abbahagyása műtét előtt 2-4 héttel csökkenti az előforduló szövődmények arányát!)

A műtétet követően puffadásos, teltségérzéses, feszüléses panaszokra tüneti terápiát alkalmazunk (fájdalomcsillapító, bélmotilitás fokozó). A hasplasztikát gyakran zsírszívással kombináljuk a szebb eredmény elérése érdekében, a beavatkozással együtt járó véraláfutás, ödéma 2-3 hónap alatt tűnik el. A "lábadozási" időszak alatt fontos az előírt diéta betartása!

Megnézem az eddigi kezelésekről készült képeket

Előtte-utána képek

Ezt szeretném!

 

Jelentkezem konzultációra

Még nem határoztam el magam, tovább tájékozódom a lehetőségeimről...

Plasztikai sebészet